view_headline Cuprins

  • Metabolism şi nutriţie
    • 1) Reacţiile metabolice
      • 1. 1) Biochimia metabolismului
        • 1. 1. 1) ATP-ul (adenozin-trifosfat)
      • 1. 2) Respiraţia celulară
      • 1. 3) Coenzimele și citocromii
      • 1. 4) Chemiosmoza
    • 2) Metabolismul glucidelor
      • 2. 1) Glicoliza
      • 2. 2) Ciclul KREBS
      • 2. 3) Lanţul transportor de electroni
      • 2. 4) Chemiosmoza
      • 2. 5) Energia
      • 2. 6) Fiziologia metabolismului glucozei
        • 2. 6. 1) Glucoza
        • 2. 6. 2) Insulina
        • 2. 6. 3) Glicogenogeneza
        • 2. 6. 4) Glicogenoliza
        • 2. 6. 5) Gluconeogeneza
    • 3) Metabolismul lipidelor şi al proteinelor
      • 3. 1) Lipoproteinele
        • 3. 1. 1) VLDL
        • 3. 1. 2) LDL
        • 3. 1. 3) HDL
      • 3. 2) Catabolismul lipidelor
        • 3. 2. 1) DHAP
        • 3. 2. 2) Acizii graşi
        • 3. 2. 3) Corpii cetonici
      • 3. 3) Anabolismul lipidelor
      • 3. 4) Metabolismul proteinelor
      • 3. 5) Tipuri de aminoacizi
      • 3. 6) Controlul metabolismului proteic
    • 4) Stări metabolice
    • 5) Alte aspecte ale metabolismului
      • 5. 1) Metabolismul mineralelor
        • 5. 1. 1) Calciul
        • 5. 1. 2) Sodiul
        • 5. 1. 3) Potasiul
        • 5. 1. 4) Fosforul
        • 5. 1. 5) Magneziul
        • 5. 1. 6) Fierul
        • 5. 1. 7) Iodul
        • 5. 1. 8) Sulful
        • 5. 1. 9) Cuprul
        • 5. 1. 10) Zincul
        • 5. 1. 11) Manganul
        • 5. 1. 12) Cobaltul
      • 5. 2) Metabolismul vitaminelor
        • 5. 2. 1) Vitamina B1
        • 5. 2. 2) Vitamina B2
        • 5. 2. 3) Vitamina B3
        • 5. 2. 4) Vitamina B6
        • 5. 2. 5) Vitamina B12
        • 5. 2. 6) Acidul pantotenic
        • 5. 2. 7) Acidul folic
        • 5. 2. 8) Biotina
        • 5. 2. 9) Vitamina C
        • 5. 2. 10) Vitamina A
        • 5. 2. 11) Vitamina D
        • 5. 2. 12) Vitamina E
        • 5. 2. 13) Vitamina K
    • 6) Rata metabolica
      • 6. 1) Rata metabolismului bazal (RMB)
      • 6. 2) Efectul termic al alimentelor
      • 6. 3) Greutatea corporală
      • 6. 4) Valoarea energetică a alimentelor
    • 7) Reglarea temperaturii corporale
      • 7. 1) Temperatura normală
      • 7. 2) Pierderea de căldură
      • 7. 3) Reglarea temperaturii corporale
      • 7. 4) Febra